Изключително драматично се разви състезанието при дамите от последното Гран при по фигурно пързаляне за сезона – Купата на Япония. Две представителки на домакините си оспорваха първото място, като разликата в резултатите им беше пет стотни.

Мао Асада със 185.27 точки, а Акико Сузуки остана със 185.22. За двукратната световна шампионка Асада това е втори триумф за сезона, след като спечели и в Китай. Тя водеше с 67.95 точки след първия ден от надпреварата и представи отлично “Лебедово езеро” днес. Съдиите обаче й дадоха втора оценка за волна програма - 117.32 точки.

Много силен резултат за второто си изпълнение получи Сузуки – 126.62. Бронзовата медалистка от последното световно първенство подобри с 5 точки личното си постижение. 27-годишната състезателка показа, че е страхотен боец и след пето място на волната програма остана на крачка от златото.

Бронзът отиде на гърдите на американката Мирай Нагасу. Тя събра 176.68 точки за двете си програми.

След състезанието станаха ясни участничките на Гран при финалите, с които ще бъде открита олимпийската пързалка в Сочи на 6 декември. В Япония местата си сред най-добрите в сериите си осигуриха Асада и Сузуки. Останалите участнички са победителката от турнирите в САЩ и Франция Ашли Уагнер, шампионката в Русия Киира Корпи и двете представителки на Русия Юлия Липнитская и Елизавета Туктамишева./БЛИЦ