През тази нощ започна 101-ият сезон в историята на НХЛ. Само 115 дни след спечелването на Купа Стенли през миналия сезон Питсбърг Пингуинс запозната атаката на трета поредна титла, но претърпя загуба с 4:5 след продължение като домакин на Сейнт Луис Блус. Преди началото на мача играчите на „пингвините“ получиха шампионските си деветкаратови пръстени, инкрустирани с по 400 диаманта. Под покрива на залата “PPG Points Arena” беше издигнато шампионското знаме за сезон 2016/17.

Уинипег Джетс – ТОРОНТО МЕЙПЪЛ ЛИЙФС 2:7
(0:3, 0:1, 2:3)
* Патрик Марло вкара два гола, а Торонто победи Уинипег в първия мач от новия сезон на НХЛ. 38-годишният Марло премина в Торонто през това лято като свободен агент след 19 сезона в Сан Хосе Шаркс. Назим Кадри, Джеймс ван Риймсдайк, Уилям Нюландер, Остън Матюс и Мич Марнър също се разписаха за успеха, а Фредерик Андерсен отрази 35 удара. Марк Шайфли и Матийо Перео бяха точни за Уинипег. Новият вратар на Джетс Стив Мейсън беше изваден от игра след втория гол на Марло в 36-ата секунда на третия период. Мийсън допусна пет гола от 20 удара. Резервата Конор Хелебайк завърши с 9 спасявания от 11 удара.

Питсбърг Пингуинс – СЕЙНТ ЛУИС БЛУС 4:5 след прод.
(1:2, 1:1, 2:1, 0:1)
* Алекс Пиетранджело се разписа 1:15 минути след началото на продължението и донесе на Сейнт Луис победата над шампиона Питсбърг в първия мач от новия сезон за двата тима. „Блусарите“ стигнаха до успеха, въпреки че през третата част изтърваха аванс от два гола. Пиетранджело вкара втория си гол в мама, след като ударът му се отби във вратаря Мат Мъри и влезе точно под напречната греда. Пол Щастни се отличи с гол и асистенция за Сейнт Луис. Брейдън Шен и Колтън Парайко също се разписаха, а Джейк Алън отрази 34 удара. Сидни Кросби и Конър Шиъри се разписаха по един път в рамките на 54 секунди през последната третина, за да пратят мача в продължения. Джъстин Шулц и Оли Маата също вкараха за Питсбърг, а Мат Мъри направи 28 спасявания.

ЕДМЪНТЪН ОЙЛЪРС – Калгари Флеймс 3:0
(1:0, 0:0, 2:0)
* Конър Макдейвид вкара три гола, а Кем Талбът направи 26 спасявания при победата на Едмънтън. 20-годишният Макдейвид стана първият играч в историята на Ойлърс, който вкарва хеттрик в първия мач от сезона, който и първият в клубната история, реализирал повече от един гол в първия мач в два поредни сезона. Талбът е вторият вратар на Едмънтън Ойлърс, който не допуска гол в първия мач от сезона. Първият е Николай Хабибулин през 2010 година (също срещу Калгари). Вратарят на Флеймс Майк Смит завърши мача с 42 отразени удара.

Сан Хосе Шаркс – ФИЛАДЕЛФИЯ ФАЙЪРС 3:5
(2:2, 0:1, 1:2)
* Уейн Симъндс стана първият играч в историята на Филаделфия, който вкарва три гола в първия мач от сезона. Това беше вторият хеттрик в кариерата на 29-годишния хокеист в НХЛ. Клод Жиру и Джордан Уийл също се разписаха за Флайърс, а вратарят Браян Елиът отрази 32 удара. Кевин Лабанк реализира и двете попадения за Сан Хосе, а стражът на „акулите“ Мартин Джоунс направи 26 спасявания.

ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ В НХЛ