Евгени Плюшченко спечели европейската титла по фигурно пързаляне по категоричен начин на шампионата в Шефилд (Великобритания). Руснакът изоставаше минимално зад сънародника си Артур Гачински след кратката програма, в която се пързаля със силни болки. Във волната обаче той изнесе лекция на конкурентите си и получи 176.52 точки. Общият му сбор е 261.23 точки, което е негов личен и европейски рекорд. Досега 29-годишният състезател имаше 258.33 точки, с който спечели олимпийската титла в Торино (Италия) през 2008 година.

18-годишният Гачински остана със сребърен медал, като също постигна най-висок резултат за кариерата си – 246.27 точки. Бронзът сензационно извоюва младият французин Флоран Амодио с 234.18 точки. Четвърти и пети са чехите Михал Брезина (229.30 точки) и шампионът от миналата година Томашп Бернер (225.36 точки). разочароващо представяне направи бившият световен и двукратен европейски шампион Бриан Жубер, който остана едва осми.

Плюшченко представи отлична композиция, доминирана от скокове. Той стартира програмата си с четворен тулуп, който беше последван от троен аксел. Те бяха изпълнени перфектно, както и тройният ритбергер. Първата двойна комбинация беше троен аксел троен тулуп и последва тройна – троен тулуп, двоен аксел, троен ритбергер. Големият шампион закова всички скокове и не трепна по време на пързалянето си. Едва след финала той си позволи да се усмихне, като видимо беше доволен от себе си.

За него това е трето завръщане на леда. В кариерата си големия руснак вече има 7 европейски и три световни титли. Той спечели олимпийското злато в Торино през 2006 година и се оттегли от леда. Първото завръщане на Евгени беше през сезон 2009/10, когато отново взе европейската титла, но остана втори на Олимпиадата във Ванкувър след Иван Лисачек. Разочарован от ощетяването той се отказа отново. През лятото Плюшченко обяви плана си да се състезава и върна аматьорския си статут. Резултатът не закъсня и днес той отново е европейски шампион. За съжаление голямата звезда на кънките няма да участва на Световното първенство в Ница (Франция) в края на март, тъй като му предстои операция.

Русия записа отлични резултати в Шефилд,като спечели трите медала при спортните двойки, взе сребро и бронз при танцовите и злато и сребро при мъжете. По-късно днес са финалите при жените.