Евгени Плюшченко излезе на леда в състезание след почти 10 месеца пауза и го направи с гръм и трясък, пише Красивата страна на спорта. Трикратният олимпийски медалист поведе в класирането на Волво Къп в Рига (Латвия). Руснакът получи 82.34 точки за изпълнението си – 39.63 за техника и 42.70 за представяне. За първи път феновете на красивия спорт видяха и новата кратка програма на Плюшченко на песента “Момиче като теб” на украинска рок банда, чиито хореограф е Максим Стависки.

И ако цифрата 82.34 не говори много, то това прави фактът, че с тази оценка Евгени щеше да бъде втори в кратка програма и на трите турнира от Гран при сериите до този момент. Интересното е, че той изпълни своята “икономична програма” по думите на треньора Алексей Мишин. Фигуристът не пробва четворен скок, а се задоволи с тройни тулуп и аксел и комбинация от троен луц и двоен тулуп.

"След почти 10-месечно прекъсване, разбира се, че се вълнувах много, но трябваше да сдържам чувствата си. Първият старт винаги е труден, особено след такава сложна операция. Не съм мислил, че всичко ще ми се получи, точно както исках. Разбира се, сега не изпълних четворен скок“, каза олимпийският шампион, който уточни, че има още доста работа по своята програма.

В турнира при мъжете руснаци заемат пет от първите шест места. Статуквото нарушава Майкъл Кристиан Мартинес от Филипините, който е четвърти./БЛИЦ