Звездата на фигурното пързаляне Евгени Плюшченко е втори след краткия танц на Европейското първенство в Шефилд (Великобритания). Завърналият се състезател получи оценка от 84.71 точки, а сънародникът му Артур Гачински е начело с 84.80 точки.

Неприятната новина за феновете на кънките е фактът, че 29-годишният Плюшченко няма да участва на Световното първенство в Ница (Франция) в края на март. “След Европейското ще се подложа на операция, за да бъда готов за следващия сезон. От известно време изпитвам постоянни болки и инжекциите не ми помагат. С тези болки няма да съм конкурентен на останалите състезатели по време на Световното”, заяви Евгени.

Той не изпълни всички компоненти от програмата си и беше много недоволен от оценката. Този път Плюшченко загуби директния сблъсък с Гачински, след като го победи на шампионата на Русия.

Трети във временното класиране е Томаш Вернен (Чехия) с 81.14 точки. С шанс за медал са Хавиер Ернандес (Испания) Флоран Амодио (Франция) и Михал Брезина (Чехия).

Русия се представя много успешно след кратките програми и има три лидерки места при спортните двойки и по две при танцовите и мъжете.