Световният хокей на лед се раздели с една от най-големите си легенди. На 69-годишна възраст почина Владимир Петров. Бившият нападател на ЦСКА (Москва) е напуснал този свят днес сутринта в 4:00 часа московско време. За момента няма информация относно причината за смъртта на бившия хокеист.

Петров е част от легендарната нападателна тройка на ЦСКА (Москва) и националния отбор на СССР през 70-те години на ХХ век, в която си партнира с Борис Михайлов и Валерий Харламов. Владимир Петров е двукратен олимпийски шампион (Сапоро'72 и Инсбрук'76). Той е част от тима, който на олимпийските игри в Лейк Плесид през 1980 година губи от студентския отбор на САЩ. Срещата е записана в историята като Чудото на леда, а „сборная“ остава със сребърните медали.

Владимир Петров е 11-кратен шампион на СССР с ЦСКА (Москва) и петкратен носител на националната купа. С националния отбор на Съветския съюз има девет световни титли, както и два сребърни и един бронзов медали от планетарни шампионати. През 1972 година участва в прословутата Суперсерия между националния отбор на СССР и най-добрите канадски професионалисти от НХЛ.

Владимир Петров играе за Криля советов (1965-67), за ЦСКА (Москва) в периода 1967-1981 г., както и за СКА (Ленинград) между 1981 и 1983 г. След края на кариерата си за кратко е помощник-треньор на СКА, където е асистент на Борис Михайлов. Между 1992 и 1994 г. Петров е президент на Руската федерация по хокей на лед. Заемал е длъжността генерален мениджър на Спартак (Москва), ЦСКА (Москва) и СКА (Санкт Петербург). През 2006 година е приет в Залата на славата на Международната федерация по хокей на лед.