Пьончанг ще стане зимната столица на Азия, ако спечели домакинството Олимпиадата през 2018-а. “Плановете, които имаме за Пьончанг не са важни само за Южна Корея, а за цяла Азия. Тук ще бъде меката на зимните спортове, състезателите ще имат отлична база за подготовка. За съжаление в Азия все още не се обръща голямо внимание на белите спортове. Време е повече хора да започнат да тренират, за да имаме успехи и в тях”, заяви президентът на Южна Корея Ли Мьон Бак.

Ли лично бе част от делегацията на страната, която представи кандидатурата. “Смятам, че е мой дълг да доведа Зимна Олимпиада в Азия. Това би било успех и за нашата икономика”, добави президентът.

Пьончанг е с най-големия бюджет от всички кандидати за Игрите. Страната е готова да инвестира 3 милиарда долара само в инфраструктурни проекти, като главният от тях е високоскоростен път между столицата Сеул и Пьончанг.

Другите кандидати за Олимпиадата през 2018-а са Анеси (Франция), Мюнхен (Германия). Решението ще бъде взето на 6 юли с таен вот по време на заседание на Международния олимпийски комитет в Дърбан (ЮАР).