Олимпийският огън бе посрещнат тържествено в канадския ски център Уистлър, който е първата спирка на факела от обиколката му в района на предстоящите Зимни олимпийски игри. Малкото градче, което на 13 февруари ще приеме първите стартове от ските-алпийски дисциплини, организира тържество в чест на пристигането на Олимпийския огън.

“След седем години здрава работа, ние сме готови за голямото събитие. Пристигането на олимпийския огън тук бе очаквано прекалено дълго, след като през 2003 година стана ясно, че Ванкувър ще приеме Игрите. Преди това кандидатурите през 1968-а, 1972-а и 1978-а година, претърпяха провал”, заяви гордият кмет на Уистлър Кен Меламед.

Огънят бе предаден от скиорката в свободния стил Джулиа Мъри, дъщеря на Дейв Мъри - член на отбора по ски-алпийски дисциплини на Канада от 70-те и началото на 80-те години, на Стив Подборски. Подборски спечели бронзов медал в спускането на Олимпиадата през 1980 година, а през 1982 година стана и първият северноамериканец с победа в спускането за Световната купа. Подборски пое огъня и със ски достигна до Тайлър Алисън, студент и жител на Уистлър./БЛИЦ