Шесткратният олимпийски шампион по биатлон Оле Ейнар Бьорндален е получил предупреждение от Антидопинговата асоциация на Норвегия заради нарушаване на правилата за "местонахождение", съобщава местното издание VG. Според информацията инспекторите решили да изненадат Бьорндален миналата седмица и в 6 часа сутринта позвънили на вратата на дома му в Австрия. За тяхна изненада обаче къщата била празна. Големият шампион се извинил и обяснил, че е направил промяна в графика си за подготовка и забравил да съобщи на антидопинговата служба, че е удължил лагера си в Осло.

Според правилника елитните спортисти са задължени да предоставят информация за своето местонахождение през всичките 365 дни в годината, за да могат да бъдат подлагани на внезапни проверки. Самият Бьорндален, който заради силните си резултати често е ставал обект на допинг проверки, винаги е подкрепял идеята, че употребата на забранени стимуланти в спорта трябва да се криминализира. Той смята, че системата като цяло е добра, но има и някои недостатъци, които могат да бъдат оптимизирани.

Той не е съгласен с това, че спортист, който случайно е забравил да съобщи на антидопинговата служба къде се намира, е заплашен от сурово наказание и е третиран по същия начин, по който и състезателите, които съзнателно се опитват да мамят и да избягват тестовете за допинг. 39-годишният Бьорндален е носител на шест олимпийски титли, четири сребърни и един бронзов медал. Освен това в богата си колекция от отличия той има и 19 златни отличия от световни първенства./БЛИЦ