Принцът на Монако Албер II продължава с опитите си да помага на спорта. Този път Негово Височество подаде ръка на фигурното пързаляне. След лично настояване на принца Международната кънки федерация (ИСУ) занижи квалификационната норма за Световното първенство. Това е огромен бонус за родния спорт, тъй като състезателите ни ще имат по-голям шанс да се класират за шампионата, който ще се проведе в Онтарио (Канада) от 10-и до 17 март.

Миналото лято ИСУ реши, че на големите първенства трябва да бъдат премахнати квалификационните кръгове. За да се ограничи броят на участниците, федерацията обяви много висока квалификационна норма, която се основава на резултатите на състезателите в компонента “технически елементи”. Нормите трябва да бъдат покрити през настоящия или миналия сезон.

Намесата на принц Албер е заради французина Ким Лусин, който от 2010 година се пързаля за Монако. Бащата на състезателя и негов треньор Дидие Лусин разкри, че Албер иска да види 12-ия от Европейското на Световното и Олимпиадата, заради което е говорил с президента на ИСУ Отавио Чинкуанта за прекалено високите нормативи. Двамата са членове на Международния олимпийски комитет.

Принцът е член на МОК от 1985 година, а от 1994-а е и председател на Олимпийския комитет на Монако. Той участва и в зимните олимпийски игри през 1988, 1992, 1994, 1998 и 2002 като състезател по бобслей. Както е известно, Негово Величество трябваше да дойде преди година в Банско за шестото ски състезание на неговата благотворителна асоциация "Звезден отбор за децата", но беше възпрепятстван.

Критерии за технически елементи за Световното
Дами
Кратка програма – от 28 на 26 точки
Волна програма – от 48 на 46 точки
Мъже
Кратка програма – от 35 на 32 точки
Волна програма - от 65 на 60 точки
Спортни двойки
Кратка програма – от 28 на 24 точки
Волна програма – от 45 на 41 точки
Танцови двойки
Кратка програма – остават 29
Волна програма – остават 39

Остават седем състезания, на които може да бъдат покрити нормативите. Първото от тях е този уикенд и в него ще участва спортната ни двойка Елизавета Макарова и Лери Кенчадзе, която вече се възползва от занижените критерии и спечели необходимите точки – за волна програма на Европейското и за кратка от състезание в Полша в началото на годината. Близо до искания сбор е и Анна Афонкина, на която предстои Световно първенство за девойки, където също може да получи точки, които да я пратят на шампионата в Канада. Манол Атанасов е в отлична позиция като резултати в кратка програма, но се нуждае от сериозен възход във волната, за да премери сили с елита на фигурното пързаляне. Танцовата ни двойка Сара Коуърд и Георги Кенчадзе може да се класира за Световното само с чудо./БЛИЦ