Радослав Янков спечели за втори пореден сезон Малката Световна купа в дисциплината паралелен гигантски слалом в сноуборда. Българинът си гарантира трофея още вчера, когато остана на 17-ото място в квалификацията в Кайзери (Турция), а при награждаването му днес се оказа, че не е прозвучал родния химн.

Единствените, които имаха реален шанс да изпреварят Янков за Малката Световна купа - Невин Галмарини (Швейцария) и Бенямин Карл (Австрия), отпаднаха още на 1/8-финалите. Така в крайното класиране в дисциплината Радо завършва с 3630 точки и е недостижим за Карл и Галмарини. Битката за Големия Кристален глобус пък стана още по-ожесточена, след като кръг преди края Янков отстъпи лидерството на Андреас Промегер. Австриецът спечели паралелния гигантски слалом в Кайзери и събра 4300 точки. Нашето момче е на второто място с 3950. Носителят на Световната купа, която Янков спечели миналата година, предстои ще бъде определен в последното състезание за сезона - във Винтерберг (Германия) на 19 март.

"Домакините не пуснаха българския химн при награждаването ми днес", разказа Радо Янков пред БЛИЦ.

Още вчера той написа във "Фейсбук" следното: "Надявам се турците да имат българския химн!", визирайки случката от миналата година, когато при последния старт за Световната купа в Германия никой не очакваше, че именно той ще стане номер 1 и организаторите на състезанието не бяха подготвени да пускат "Мила Родино". Наложи се пpиятeли нa Радо да изтeглят xимнa oт cмapтфoн, зa дa прозвучи по вpeмe нa нaгpaждaвaнeтo му.

"Не знам каква е причината днес в Турция да не чуя химна. Може би организаторите така бяха решили. Просто не пуснаха химни на награждаванията - както при мъжете, така и при жените. Но няма нужда да се драматизира чак толкова", добави Янков.

"Не направих най-доброто си каране вчера и не можах да се класирам във финалите. Както и миналата година, времето в Кайзери и сега не беше добро. Това отложи четвъртфиналите за днес. В никакъв случай обаче не се оправдавам с времето, защото в крайна сметка то е еднакво за всички. Доволен съм, че спечелих малкото братче на Големия Кристален глобус. Ще дам всичко от себе си и в последния кръг в Германия, но сега насочвам усилия към предстоящото в Сиера Невада (Испания) световно първенство (от 9 до 17 март). Българите можем!", коментира още една от големите звезди в световния сноуборд.

 

Класирането за Големия Кристален глобус: