Министърът на спорта в Русия Виталий Мутко обяви, че ще бъде разследвана смъртта на 21-годишната биатлонистка Алина Якимкина по време на състезание за купата на страната в Тюмен през уикенда. Състезаващата се за Република Удмуртия Якимкина се строполи 700 метра преди финала на индивидуално състезание. Аутопсията показа, че причина за смъртта е остра сърдечна недостатъчност.

"Искам да изкажа съболезнованията си на близките и любими хора на Алина. Това е голяма трагедия и разследването ще се извършва основно от Министерството на спорта", сподели Мутко пред „Ройтерс” и отхвърли възможността за използването на допинг, който да е повлиял за случилото се.

„Прочетох подобни обвинения и гледни точки. Всеки се опитва да отгатне какво се е случило. Трябва да се разбере, че няма абсолютно никакъв смисъл да се използват забранени стимуланти на такъв вид състезания. Това не беше състезание за определяне на руския национален отбор, а просто обикновен кръг от Купата на Русия. Най-важното нещо е да се изчакат окончателните доклади относно причината за смъртта. Проверката ще бъде направена от експерти, които ще се опитат да обяснят какво се е случило", допълни министърът.