Българската федерация по ски (БКСки) ще организира за първи път в историята си стартове за Европейската купа в един състезателен сезон в три спорта - ски-алпийски дисциплини, ски-свободен стил и сноуборд.

Пампорово ще бъде домакин на две състезания по гигантски слалом в алпийските дисциплини при жените на 23 и 24 януари. Другите две Европейски купи ще се проведат в Осогово. Стартовете по ски-свободен стил са на 20 и 21 февруари, а по сноуборд - на 23 и 24 февруари.

За четирите състезания е осигурен и награден фонд. Календарът за състезателен сезон 2012/2013 в направленията ски-алпийски дисциплини, сноуборд, ски скок и ски бягане включва 49 състезания.

БФСки ще открие за първи път зимния сезон с уникален фестивал "На ски и сноуборд в града" от 7 до 9 декември в София. Тридневното шоу ще се състои в района около паметника на Съветската армия, като за целта ще бъде изградени специална рампа за фристайл и писта за ски бягане. Федерацията за четвърта поредна година, съвместно с МФВС, ще продължи проекта "Научи се да караш ски", който е насочен към учениците от първи до четвърти клас. Очаква се около 4000 деца да се включат в мероприятието. Проектът се реализира в ски зоните Витоша, Банско, Осогово и Боровец.

"Изминалата година 2012 година ни зарадва с изключителна организация на състезанията за Световната купа за мъже и за жени в Банско. Към това трябва да прибавим и състезанията от Европейската купа в Пампорово, който също преминаха на много високо ниво. България получи голям престиж. За страната ни се чу в целия свят", заяви министърът на спорта Свилен Нейков.

"България предлага много добри условия за любителите на ски спорта. Курортите ни се развиват и сме убедени, че в бъдеще интересът ще се засилва още повече", допълни Нейков.

"През тази година разширяваме географията на проекта "Научи се да караш ски". Подкрепяме тази инициатива, защото виждаме успеха й сред децата", каза още министърът на спорта.