Световният шампион Русия започна защитата на титлата си с победа над Словакия с 3:1 (1:0, 1:0, 1:1) в среща от група “А” на първенството на планетата в Германия. Така “Сборная” се реваншира за загубата от словаците на Олимпиадата във Ванкувър преди три месеца. Тогава Словакия спечели с 2:1 след дузпи в груповата фаза на олимпийския хокеен турнир.

Максим Афиногенов откри резултата, а звездата Алекс Овечкин покачи на 2:0 през втория период. Овечкин е най-голямото име от НХЛ на световното първенство на този етап. Неговото участие стана възможно, след като отборът му Вашингтон отпадна в плейофите на НХЛ. Словакия намали резултата чрез Иван Майески, но Виктор Козлов гарантира победата на Русия с трети гол секунди преди края.

В другия мач от групата Беларус губеше с 0:2 от Казахстан до 30-ата минута, но след това обърна резултата до 5:2 (0:0, 2:2, 3:0) и записа първа победа на шампионата. Дмитрий Мелешко и Алексей Калюжний се отличиха с по гол и асистенция за успеха на беларусите.

В скандинавското дерби в група “С” Швеция надигра Норвегия с 5:2 (2:0, 0:1, 3:1). Матиас Вайнхандъл реализира хеттрик за шведите, като два от головете си вкара в последната третина./БЛИЦ

Още за световното първенство по хокей тук