Русия и САЩ започнаха трудно участието си на световното първенство по хокей на лед за младежи до 20 г., което се провежда в Канада. Домакините на турнира и Швеция стартираха с убедителни победи и оглавиха класиранията в своите групи.
 
В първия в историята мач между „сборная“ и Дания в тази възрастова група руснаците спечелиха с 3:2 след дузпи в среща от Група „В“. Сергей Толчински и Николай Голдобин бяха точни за Русия при изпълнението. Николай Елерс и Оливер Бьоркстранд, които вкараха за датчаните в редовното време, пропуснаха при дузпите.
 
В друг мач от групата Швеция записа впечатляваща победа с 5:2 над Чехия излезе начело в групата. „Тре крунур“ нямат загуба от чехите в среща при 20-годишните вече осем поредни мача. Последният успех на Чехия в тази възрастова група е от 31 декември 2002 г. (3:1).
 
В двубой от Група „А“ Чейс де Лео вкара единствената дузпа при победата на САЩ с 2:1 над Финландия. Основна роля за успеха на „янките“ има вратарят Тачър Демко, който отрази 28 удара и дузпата на Каспери Капанен. Алекс Тъч вкара за САЩ в редовното време, а попадението за финландците беше дело на Мико Рантанен. Вратарят на скандинавците Виле Хусо спаси 36 удара съм вратата си.
 
Домакинът Канада си поднесе чудесен коледен подарък и започна участието си на световното първенство с убедителна победа с 8:0 над Словакия. Роби Фабри се отличи с два гола и две асистенции за успеха. Ник Петан добави едно попадение и две асистенции. Антъни Дюклер, Макс Доми, Брейдън Поинт, Джейк Виртанен и Ник Пол вкараха останалите голове за „кленовите листа“, които оглавиха класирането в Група „А“.