Фигуристи от националния отбор на Русия изразиха скочиха срещу  треньорския съвет на тима заради избора на състезатели за европейското първенство през 2013 г.
 
Състезателите по фигурно пързаляне недоволстват от факта, че Константин Меншов, който стана трети в националния шампионат на Русия в Сочи преди дни, остана извън отбора. Вместо него треньорите избраха Максим Ковтун, който завърши на пето място в първенството.
 
“Треньорският съвет е боклук!!! Всички фигуристи подкрепяме Меншов. Без изключение!”, написа на профила си в “Туитър” Максим Транков, който заедно с Татяна Волосожар взе титлата на двойки.
 
Треньорите оправдаха решението си с факта, че 16-годишният Ковтун има по-голям потенциал от Меншов, който вече е на 29 години, и може да донесе повече слава на страната в бъдеще.
 
Решението Константин Меншов да бъде оставен извън отбора не противоречи на устава на Руската федерация по фигурно пързаляне. Според правилника за европейското първенство се класират първите двама от националния шампионат, а третият участник се избира от треньорите.
 
Ковтун ще бъде съотборник с Евгени Плюшченко и Сергей Воронов на европейското първенство по фигурно пързаляне през 2013 г., което ще де проведе в Загреб между 21 и 27 януари.