Биатлонисти от отборите на Русия и Украйна вече тестват трасето на Бъндеришка поляна край Банско за "Евро 2013", съобщи за БТА Ирина Никулчина. Голямата българска биатлонистка - бронзова медалистка от олимпиадата в Солт Лейк сити през 2002 г., сега е член на организационния комитет за Откритото европейско първенство, на което родният град Банско ще бъде домакин от 18 до 26 февруари.

Първите състезатели от Русия пристигнаха още миналата седмица, каза Никулчина. В Банско вече са и част от победителите в наскоро завършилия световен шампионат за юноши и девойки в австрийския курорт Обертилях. За Русия ще стартира безспорната звезда от световното - носителката на три златни отличия Уляна Кайшева - 6 км. спринт, 10 км индивидуално и 7,5 км преследване, както и съотборникът й Александър Логинов - шампион на 10 км. спринт и 15 км индивидуално. Отборите ще продължат да пристигат поетапно, а последните състезатели се очакват да дойдат дни преди стартовете, защото участват на световното първенство в Нове Место /Чехия/.

Ирина Никулчина се надява на успех в борбата за отличията на еврошампионата и на българските биатлонисти, които ще се представят с максимален брой състезатели при юношите, девойките, мъжете и жените. Тя припомни, че Банско и спортният център по биатлон в Пирин са носили късмет на един от асовете на българския отбор Красимир Анев, който през 2007 г. тук спечели европейска титла и сребърно отличие при юношите.

Трасето на спортния център "Бъндерица" вече е готово за европейското първенство, добави тя. Има достатъчно сняг, поставени са и указателните табели на стадиона, а вече се монтират и трибуните за зрителите. БНТ1 и Евроспорт ще предават пряко най-интересните стартове - спринт и преследване при мъжете и жените, съобщиха от Българската федерация по биатлон.

Спринтовете ще бъдат на 23 февруари /събота/, съответно от 10:30 ч. и 15:00 ч. Преследването е на следващия ден, като стартът при мъжете е планиран в 12:00 часа, а този при жените в 15:45 ч. Любителите на биатлона ще могат да следят на живо резултатите от стартовете и в интернет на www.biathlon.bg в специалната секция за първенството.