За първи път в историята на българския сноуборд националният отбор ще бъде представен във всички дисциплини на Световно първенство за мъже и жени (17-27 януари). Шампионатът на планетата, който ще се проведе в курорта Стоунхем, провинция Квебек, е най-важното състезание за нашия отбор през този сезон.

Освен престиж и ценни точки едно добро класиране в топ 30 може да донесе и олимпийска виза на някои от състезателите. Българска федерация ски успя да направи възможното в най-висшия спортен форум за годината страната ни да бъде представена от елита в сноуборда.

Във фрийстайл дисциплините (слопустайл и биг еър) България ще бъде представена от Лозьо Димитров и Георги Пелтеков. Тяхната основна цел които е класиране до 30 място в дисциплината слоупстайл. Същата цел е поставена и пред Радослав Янков, който ще ни представя в паралелните дисциплини – слалом и гигантски слалом.

На Александра Жекова възлагаме отново най-големи надежди – нейната цел е класиране сред първите 8 в дамския сноубордкрос. Допълнителен престиж за България е избирането на Константин Минчев за един от двамата технически делегати на Световното първенство, като на него са поверени дисциплините от свободния стил – халфпайп, биг еър и слоупстайл. Ето и пълен списък на отбора по дисциплини и дати на участие в състезанията:
 
Състав на България за СП по Сноуборд – мъже и жени, 17-27 януари, Канада
Име
Дисциплина
Дата квалификация
Дата финали
Цел

Лозьо Димитров
Слоупстайл,
Биг Еър
17.01 Слоуп.
18.01 Биг Еър
18.01 Слоуп.
19.01 Биг Еър
До 30 място

Георги Пелтеков
Слоупстайл,
Биг Еър
17.01 Слоуп.
18.01 Биг Еър
18.01 Слоуп.
19.01 Биг Еър
До 30 място

Александра Жекова
Сноубордкрос
24.01
26.01
До 8 място

Радослав Янков
ПГС, ПСЛ
25.01 ПГС
27.01 ПСЛ
25.01 ПГС
27.01 ПСЛ
До 30 място

Технически лица
Константин Минчев –  водач на отбора
Виктор Жеков –  треньор сноубордкрос
Георги Атанасов –  треньор паралелни дисциплини
Марио Беньо – треньор  свободен стил