САЩ започна Световното първенство по хокей на лед с убедителна победа с 5:1 срещу Австрия на старта на кампанията в Група "С".

В Група "D" пък Финландия и Чехия стартираха очаквано с победи, но пък тази на чехите над Латвия с 4:2 дойде доста трудно и чак в края на срещата. Изненадата на деня хвърлиха норвежците, които в среща от Група "С" надвиха силния отбор на Швеция с 5:4.

Крис Крейдър, който в деня на мача отпразнува и своя 20-и рожден ден, вкара 2 гола за американците. Крейдър откри резултата в 14-ата минута, а в края на срещата беше избран и за играч на мача. Само две минути след първия гол и Блейк Уилър се разписа за 2:0. Австрийците не успяха да вкарат при 5 срещу 3 хокеисти на леда, но все пак след това върнаха едно попадение в началото на втората третина чрез Марко Певал. Ян Щастни, син на бившия словашки национал Павел Щастни, направи 3:1 за САЩ. А след това отново Крейдър и Крейг Смит, който играе за Университета на Уискънсин, направиха резултата 5:1.

Чехите имаха доста трудности с отбора на Латвия, който дори им поведе след 9 минути игра чрез звездата си Лаурис Дарзинс. Във втората част обаче Патрик Елиас изравни за 2:2, после в третата той подаде на Мартин Хавлат за 3:2. Малко преди мачът да влезе в последните две минути голмайсторът на Славия (Прага) Роман Червенка фиксира крайното 4:2. Въпреки че изоставаха с 1:3 след първата част, норвежците успяха да стигнат до равенство в редовното време и крайна победа с 5:4 след продължение над силния състав на Швеция. Два гола за "тре крунур" вкара Луи Ериксон, но те се оказаха недостатъчни. Норвежкият треньор Петер Салстен пък явно беше избрал перфектното подреждане на отбора си в петиците, след като четиримата голмайстори се оказаха от различни формации.

Петима различни голмайстори имаше и за отбора на Финландия, който размаза Дания с 5:1 на старта в Група "D".