Защитаващите титлата си Альона Савченко и Робин Шолкови от Германия поведоха след кратката програма при спортните двойки на световното първенство по фигурно пързаляне във френския град Ница.

Трикратните световни и четирикратни европейски шампиони получиха оценка от 68.63 точки за кратката си програма, която изпълниха почти без грешки.

Германците изпълниха за пръв път троен аксел от изхвърляне. Савченко се приземи на два крака, но все пак рискования нов елемент им донесе успех.

"Все още сме в началото. До олимпиадата в Сочи има още много време, за да направим новите елементи перфектни", заяви Шолкови.

Китайската двойка Цин Пан и Цзян Тун е втора в кратката програма с 67.10 точки. Те са бивши двукратни световни шампиони.

Изненадващо трети са японците Наруми Такахаши и Мервин Тран с 65.37 точки.

Такахаши и Тран са едва девети от световното първенство през миналата година, но бронзови медалисти от световното първенство за юноши.

Провал претърпяха медалистите от европейското първенство.

Шампионите на Стария континент Татяна Волосожар и Максим Транков от Русия са едва осми с 80.48 точки, след като направиха груба грешка в спиралата на смъртта.

Европейските вицешампиони Вера Базарова и Юри Ларионов (Русия) са четвърти засега с 65.02 точки.