Вратарят на българския национален отбор по хокей на лед Константин Михайлов участва на 22-ото си световно първенство, след като пази на турнира в Група “Б” на Втора дивизия в Хърватия. Това стана повод за официалния сайт на световната федерация (IIHF) да посвети текст на 47-годишния страж.
 
Самият Михайлов признава, че това ще бъде последното му участие на световтно първенство, след като дебютира на подобен форум преди 26 години, през 1985 г. През тази седмица той бе титуляр за България при загубата с 2:17 от Хърватия. Домакините тотално доминираха в мача, а Константин Михайлов отрази 97 удара и допусна 14 гола преди да бъде заменен. Ветеранът отстъпи мястото си на 20-годишния Теодор Асенов 5:36 минути преди края.
 
kon.jpgПроизлизащ от хокейно семейство в София, Константин Михайлов почва да тренира на 13 години. Баща му играе до 40 години. Брат му Борис дълги години бе основен играч и капитан на националния отбор. Негов идол като малък е Атанас Илиев, който е вратар на България между 1969 и 1982 г. Илиев е като втори баща и ментор за младия Михайлов.
 
През кариерата си Константин Михайлов е играл за “Левски-Спартак”, Металург (Перник), Академика (София) и Славия. Носил е екипите на отбори от Сърбия, Турция и Франция. Вратарят дебютира на световно първенство при загубата с 3:11 от Румъния на 14 март 1985 г. в Межев (Франция). Оттогава постоянно е пред рамката в мачовете на националния отбор. Това не е лошо постижение за човек, който твърди, че пикът на кариерата му е бил в края на 80-те.
 
В последните години той променя стила си, което води и до първата по-сериозна травма в кариерата му. “Използвах техника, при която предимно бях прав на леда. Преди три-четири години я промених и започнах да ползвам стила “пеперуда”. Това обаче ми създаде проблеми с едното коляно”, твърди Михайлов.
 
Нападателят Мартин Миланов, син на старши треньора на националния отбор Георги Миланов, хвали пред сайта на световната федерация родния вратар. Той обаче разкрива и проблема с липсата на млади хокеисти, което е и причина за удължаване на кариерата на Михайлов.
 
“Нивото на младите играчи, които идват в националния отбор е много далеч от качестватата на старото поколение. Константин Михайлов може и да е на 47 години, но все още е най-добрият хокеен вратар в страната. Той вече започна да тренира по-младите си колеги. Не е изключено на световното първенство догодина да го видим като треньор на вратарите в националния отбор”, твърди Мартин Миланов./БЛИЦ