Шампионската лига по хокей на лед ще стартира през август 2014 г., а носителят на трофея ще бъде излъчен през февруари 2015 г. Това обяви на официалната си страница Международната федерация по хокей на лед (IIHF).
 
Турнирът е основан от 26 клуба от шест държави – Австрия, Чехия, Финландия, Германия, Швейцария и Швеция. Всички тези отбори, шампионите на шестте държави и най-популярните отбори от тези страни ще имат право на участие в Шампионската лига.
 
Акциите на новия турнир, чието управление е базирано в Швейцария са поделени на три. Клубовете държат 63%, хокейните лиги на шестте държави имат 25%, а 12% ще бъдат собственост на IIHF.
 
Планира се в първия сезон да участват 40 отбора, като на най-популярните европейски отбори извън шестте държави ще бъде даден уайлд кард. През първия сезон не се планира участието на клубове от Континенталната хокейна лига.
 
Повече подробности, програмата, датите на мачовете и формата на плейофите на Шампионската лига ще бъдат оповестени по време на финалния на Юропиън Трофи, който ще се проведе в Берлин между 19 и 22 декември. Шестте участника на турнира са сред 26-те клуба основатели на Шампионската лига.
 
СПИСЪК НА ДЪРЖАВИТЕ И КЛУБОВЕТЕ, ОСНОВАТЕЛИ НА ШАМПИОНСКАТА ЛИГА
АВСТРИЯ: Ред Бул Залцбург, Виена Кепитълс
ЧЕХИЯ: Били Тигри Либерец, Пардубице, Спарта Прага, Витковице Острава
ФИНЛАНДИЯ: Хелзинки ИФК, Юваскюла, КалПа Куопио, Кярпят Улу, Тапара Тампере, ТПС Турку
ГЕРМАНИЯ: Адлер Манхайм, Айсберен Берлин, Инголщад, Крефелд Пингуине
ШВЕЙЦАРИЯ: Берн, Фрибург-Готерон, Лайънс Цюрих, Цуг
ШВЕЦИЯ: Юргорден Стокхолм, Фрьолунда Гьотеробг, Фериестад Карлстад, ХВ71 Йоншьопинг, Линшьопинг, Лулео