Огромен скандал с международен отзвук се разрази на световното първенство по хокей на лед, което се провежда в Рига. Кметът на града Мартинш Стакис и министърът на външните работи на Латвия Едгарс Ринкевич демонстративно свалиха знамето на Беларус в центъра на латвийската столица, където са издигнати националните флагове на всички участници в шампионата.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Вместо традиционния национален флаг на страната беше издигнато бяло-червеното знаме, което се използва от беларуската опозиция. Действията на Стакис и Ринкевич са свързани с арестуването на журналиста Роман Протасевич. Основателят на канала в „NEXTA” в „Telegram” беше демонстративно задържан в Минск, след като пътнически полет на „Раянеър“ беше принуден да кацне в беларуската столица под натиска на военен изтребите МиГ-29 и фалшив претекст за бомбена заплаха на борда. Протасевич и неговата платформа даваха свобода на изразяване на позицията на опозиционерите срещу управлението на Александър Лукашенко в Беларус.

Президентът на Международната федерация по хокей на лед (IIHF) Рене Фазел определи действията на Стакис и Ринкевич като политически акт. Той призова бяло-червеното знаме да не стои в комплект с този на IIHF. Затова официалният флаг на световната хокейна централа беше свален от кмета на Рига и латвийския външен министър. Международният олимпийски комитет обяви, че запазва неутралитет по случая.

Латвийският депутат Айгарс Бикше предложи дори по-радикален метод за натиск срещу Лукашенко. Той поиска националният отбор на Беларус да бъде взет за заложник до пускането на всички политически затворници на беларуска територия.

Властите в Беларус, а и тези в Русия, официално изразиха възмущението си от действията на латвийските официални лица. В руския парламент дори призоваха националните отбори на страната и на Беларус официално да бойкотират шампионата.

Както е известно, световното първенство по хокей на лед трябваше да се проведе в Рига и Минск. Властите в Латвия обявиха, че не искат съвместно домакинство с Беларус заради политиката на Александър Лукашенко и гоненията срещу опозицията в страната, които бяха предприети след президентските избори през миналата година. Редица световни хокейни сили обявиха, че ще откажат участие на шампионата, ако Беларус остане като съдомакин на първенството. Затова IIHF отне на Минск правото да проведе мачове от турнира и всички срещи се играят в латвийската столица.