Президентът на Българската федерация по биатлон Екатерина Дафовска скочи остро на европейския вицешампион в преследването Красимир Анев, който отказа да стартира в щафетата в Отепя (Естония) и обяви, че другите биатлонисти са били здрави, но нарочно не са участвали. Дафовска излезе с официална декларация, категорично заявявайки, че няма да позволи превръщането на родния биатлон в арена на други битки, освен спортни.

Изявлението на Дафовска идва само минути преди старта от Световната купа в Нове Место (Чехия), където Анев трябва да участва. В 16:00 часа самоковецът и Емилия Йорданова ще представят България в единичната смесена щафета.

Декларацията на Екатерина Дафовска:

В отговор на зачестилите обвинения към Българската федерация по биатлон и лично към мен, след приключване на Европейската първенство, правя следното изявление относно твърденията на Красимир Анев, че Федерацията го очерня и пречи на неговото развитие. Заявявам, че в никакъв случай не желая да предизвиквам конфронтация между мен и Федерацията от една страна и Кр. Анев и неговия личен треньор от друга. В никакъв случай не желая да му попреча и Федерацията доказва това със пълното осигуряване и съдействието което му оказва при неговата подготовка и участие в състезанията от Международния спортен календар. В никакъв случай не желая да му преча в неговото развитие. В никакъв случай не желая да присъстваме в медиите с подобни скандали. Моето желание е медиите да отразяват големи наши спортни успехи в международен план. Затова, в качеството си на Председател на Българската федерация по биатлон, категорично заявявам, че не мога да допусна, да се разпространяват в публичното пространство едни меко казано неистини и тенденциозни твърдения, които лесно могат да се оборят, не само с моите изявления, но и с документи. Не мога да допусна обезценяването на работата на националния отбор, на треньорския щаб, на служителите, на ръководството на Федерацията. Не мога да допусна превръщането на нашия спорт в арена на други битки, освен спортни.

Всичко започна на Европейското първенство в Естония, на което присъствах. След приключването на индивидуалните дисциплини, се стигна до определяне на състава на отбора за щафетата. Тогава разбрах от личния треньор на Кр. Анев, че не предвиждат участие. Опитах се да го убедя, да промени решението си, тъй като това е едно от най-важните състезания през сезона, което ще бъде в поза за целия отбор, и че добро класиране може да стане с щафета, в която са включени двамата ни най-добри биатлонисти – Анев и Илиев. Резултатът беше отрицателен, въпреки планът за участие на Анев в състезания през сезона, представен от неговия личен треньор, от който се вижда, че е предвидено участие в тази дисциплина.

Положението се изостри, когато се разбра, че не можем да разчитаме и на други двама състезатели – Синапов и Златев, които се разболяха. Въпреки това, Анев не се съгласи да участва, което стана причина за неучастие в тази дисциплина. Оттогава започнаха обвиненията срещу Федерацията и лично срещу мен, за очерняне, за пречене, за мними болни състезатели, за настройки на състезатели и хора на екипа и за всички възможни грехове. Треньорът Г. Фъртунов има доблестта на летището във Виена да ми се извини и ме помоли да не превръщаме случая в конфликт, който да се отразява в медиите. Аз се съгласих, в интерес на нашия отбор и с цел успешно приключване на сезона. Прибирайки се в България, установявам, че атаките от страна на Кр. Анев не спират и в интерес на истината правя това изявление. Изнесените от него неща не приемам и твърдя, че това са неистини.

ПРЕДСЕДАТЕЛ БФ БИАТЛОН:
ЕКАТЕРИНА ДАФОВСКА