Финландия и Швеция ще се изправят един срещу друг в скандинавски финал на световното първенство по хокей на лед в Словакия. Любопитното е, че след следващите два мониала ще се проведат при споделено домакинство на двете държави.
 
Финландците стигнаха до финала след победа с 3:0 над Русия и невероятен гол на Микаел Гранлунд. Шведите пък детронираха световния шампион Чехия след успех с 5:2. “Сборная” и чехите ще спорят за бонзовия медал, след като играха един срещу друг на финала преди година.
 
След изминаването на 5:13 минути от началото на втората част от мача между Финландия и Русия, Гранлунд пое шайбата на стика си докато бе зад руската врата и я поднесе в мрежата на изненадания вратар Константин Барулин. Яни Лаюнен удвои в началото на третия перио, а по-късно Ярко Имонен довърши съпротивата на руснаците.
 
Финландския вратар Петри Веханен спаси 30 удара. Скандинавците, които за последно спечелиха световната титла през 1995 г., победиха Русия с 3:2 след дузпи в по-ранните групови фази на турнира в Словакия.
 
Швеция навакса изоставане от един гол във втория период след попадения на Патрик Берглунд и Микаел Маклунд и си проправи пътя за успеха над Чехия. Така “тре крунур” си отмъстиха на чехите за загубата с дузпи на полуфинала на световното първенство преди година.
 
След нулева първа третина, Милан Михалек подаде на Патрик Елиаш за попадението му в 46-ата секунда на втората част. След това вратарят Ондрей Павелец спеси дузпа на Луи Ериксон. Берглунд изравни читири минути по-късно при числено предимство. 4:50 минути преди края на периода Баклунд даде аванс на Швеция.
 
Джими Ериксон и Якоб Силферберг се разписаха в третата част преди Елиаш да върне едно попадение за Чехия. В края на мача Бeрглунд оформи шведската победа с гол на празна врата. Това бе първата загуба на чехите на турнира. На финала Швеция ще търси първата си титла от 2006 г. насам, след като завърши на трето място преди година./БЛИЦ