Веганът алпинист Атанас Скатов тръгна към седмия по височина връх в света Дхаулагири в Хималаите (8167 метра) в ранните часове днес, след като преди дни заедно с Боян Петров покориха Анапурна (8091 метра).

Сливналията е в група от осем алпинисти - 5 индийци, един американец и един кореец, която включва и 10 шерпи. Очаква се е следваите дни той да достигне последователно до лагерите 1 (5900м), лагер 2 (6500м) и лагер 3 (7300м). Атаката на върха се очаква да бъде на 15 май (неделя), пише Varhove.com.

"Предприехме това изкачване сега, защото прогнозата за времето е благоприятна и аз съм добре аклиматизиран след връх Анапурна. Единственият минус е, че не е ясно дали са фиксирани парапетите до лагер 3 и нагоре, което може да ни забави", съобщи по сателитния си телефон Скатов.

Останалите членове на експедициите, остават в базов лагер и ще се насочат към върха около 20 май при хубаво време. В тях са 77-годишният испанец Карлос Сория с неговия екип, Мат дю Пуи и Крис де Бурк, както и голяма 12-членна група на Британска медицинска изследователска експедиция. Всички те се аклиматизират все още или очакват още по-добро време по-късно през май.