Алпинистът-веган Атанас Скатов пристигна в базов лагер след изкачването на Еверест, съобщиха от екипа му. Скатов е първият българин, изкачил два върха за рекордно краткото време от 5 дни и 11 часа - първо Лхотце, а след това и Еверест.

За щастливата развръзка съобщи той сам във Facebbook профила си в 15.20 часа на 23 май. Съобщението му гласи: „Здравейте, приятели!

Слязох на базов лагер днес. Добре съм.... След 11 дни над 6500 метра.... Два върха, много вятър, студ, емоции, загинали колеги.. ... Този път книгата ще е два тома.... Трудна експедиция, но съм изключително щастлив, че участвах пълноценно и дадох всичко от себе си.

Очаквайте снимки и най вече първия в света 360 филм за Еверест и Лхотце (заснет с камера с обхват на 360 градуса б.р.).

На снимката е лагер 4 на Еверест на 8000 метра на 21 май преди атаката на върха.“

Така Скатов опроверга мрачните прогнози, че нещо му се е случило, предизвикани от загубената връзка с него. За нея съобщи Мария Илиева, която първа предава съобщения от сливенския алпинист. Това предизвика очакваната медийна паника. Данните от GPS предавателя на Скатов обаче показваха, че той се движи и слиза успешно. Последните посочени координати, преди сам да обяви слизането си в базовия лагер бяха 28 градуса 0056 минути северна ширина и 86 градуса 8586 мин. източна дължина в 11.45 ч. местно време – 6,45 ч. българско.

"Жив и здрав съм и на сигурно място вече. Не можах да звънна по-рано, защото телефонът ми замръзна на върха. Изкачвахме се при минус 35 градуса и много силен вятър. Радвам се, че успях да изкача и Лхотце и Еверест и да стана единственият от участниците от всички експедиции -около 400 алпиниста и 400 шерпи, да го направя за 5 дни и 11 часа. Направил съм страхотни снимки и видеа. Снимал съм изгрева от Еверест. Много е красиво. Надявам се да мога да ги изпратя ако техниката ми позволи. Имаше много силни емоции този път. Един непалец шерп умря вчера в ръцете ми на 8700 м височина. Опитвахме се около един час да го спасим, но не успяхме. Аз вече съм се качвал по Северния ръб, но от тази страна е много по-трудно. Цели групи се отказваха и се връщаха обратно.

Условията тази година бяха много по-трудни от миналата. Доста се уморих. Моето желание е да си дойда по най-бързия начин в Българи", каза Скатов по сателитния си телефон.

Тази година времето в Хималаите е доста по-неблагоприятно от това през 2016 година. Успеваемостта на изкачванията до момента за 2017 година е 20 % а през 2016 тя е била 68%- повече от 3 пъти по-добра. Броят на смъртните случаи ( около 10) също вече е по-голям, като най-значителния случай е на най-известния швейцарски алпинист Ули Щек, който падна при инцидент в близост до вр. Нупце на 30.04.2017 при аклиматизация за осъществяване на траверса Еверест-Лхотце. Това е шести осемхилядник в колекцията на Скатов - Еверест север (2014), Манаслу (2015) и Аннапурна и Макалу (2016), Лхотце ( 2017) и Еверест юг ( 2017), които е осъществил за неимоверно краткия срок от 3 години.