Вече за 50-и път журналисти–скиори показаха своите умения не само да „жонглират” с думи и ТВ-образи, но и да „маневрират” между вратичките на гигантския слалом. Началото е било поставено през далечната 1963 г. край Витошката хижа „Тинтява” на къса писта, съоръжена с примитивен влек с тегличи, за да стигнат днес колегите до най-модерната в България и на Балканите, Ски –зона Банско.

Именно стопаните на пистите и съоръженията под пиринския връх Тодорка -фирма „Юлен” АД, и Българският ски клуб на журналистите (БСКЖ) бяха организа-торите на юбилейното 50-о Национално първенство по ски за журналисти – Банско 2013. 53 „събратя” по перо, микрофон и камера от 20 родни медии застанаха на старта в местността „Шилигарника” на пистата, на която тренират слаломистите дори за стартовете си за Световната купа в Банско. Не се уплашиха от мъглата и навалялия през нощта обилен и тежък сняг и гостуващите четирима турски журналисти – 2 мъже и 2 жени. По случай юбилея и с подкрепата и на Спортния тотализатор, БСКЖ покани за участие в състезанието и колеги –скиори от всички балкански страни. Отзова се югоизточната ни съседка, която миналата година беше гостоприемен домакин в Ерзурум (Анадола) на 59-ата Годишна среща на Международния ски клуб на журналистите (СКИЖ).

Най-бързо спряха електронната измервателна уредба на финала след шеметен танц между вратите на дългото 630 м трасе (може би най-дългото в летописа на журналистическите състезания ?!) с разлика във височините 150 м Юлиян Стоянов (в. „Лична драма”) и Весела Владкова (БНР). Първият победи в групата над 45 години, а Весела стана шампион сред най-младите жени – до 45 г. Само с 22 стотни бе по-слабо времето на водещия от ТВ 7 Диян Колев (37,43 сек.), който за пореден път се окичи със златото в „най-младшата” група – до 45 г. При „ветераните” (над 55 г.) най-бърз бе бившият колега, сега пенсионер, от Агенция София прес Константин Котев, който е бил и ски- учител. „Кръвта вода не става!” Това пък за сетен път доказа Веселина Маринова , главен редактор на сп. „Меню” и внучка на известния поет и приятел на планината Ламар (Лальо Маринов). Тя триумфира в групата 45-55 г., а при „зрелите” жени – над 55 г. „хет-трик” с поредната си трета победа постигна Мария Горненска от програма „Христо Ботев” на БНР.

Освен заслужените медали, победители и призьори получиха награди и сувенири с марката „Росиньол” от веригата спортни магазини SLS (традиционни добри приятели на журналистическия спорт), матраци Magniflex и целогодишни планински застраховки от Застрахователно дружество “Евроинс”.

За да не забравят, че са и на работа, участниците в Банско-2013 се срещнаха с кмета на Община Банско Георги Икономов и председателя на Общинския съвет Колчагов. Те аргументирано обосноваха своята теза, защо на курорта е необходим втори кабинков лифт. Последва оживен разговор за близкото бъдеще на ски-зоната и как следва да бъде запазена околната среда.
Най-добрите скиори сред българските журналисти сега се готвят за участие в 60-ата Годишна среща (неофициално световно първенство) на Международния ски клуб на журналистите (СКИЖ). Тази година то ще се състои от 9 до 16 март в големия италиански курорт Понте ди Леньо – Пасо дел Тонале, на около 140 км североизточно от Милано.
Найден НАЙДЕНОВ