Ски-скок за жени няма да има на Зимните олимпийски игри Ванкувър 2010, след като канадският съд оповести, че няма правомощията да включи тази дисциплина в програмата. Върховният съд в Британска Колумбия отхвърли жалбата на 15 състезателки, които твърдяха, че изключването им нарушава канадската харта за права и свободи.

Съдът обаче определи, че единствено Международният олимпийски комитет (МОК) е отговорен за олимпийската програма. Но в същото време заяви, че все пак невключването на женския ски-скок е дискриминационен акт.

Скокът за жени направи дебют на Световно първенство през тази година, но ще трябва да почака, докато попадне в програмата на Олимпийските игри.

От МОК оповестиха, че изключването на женския ски-скок не е полова дискриманация, а просто дисциплината не отговаря на олимпийските критерии.

"МОК ще продължи да следи за развитието на женския ски-скок и остава отворен за обсъждане на възможно включване на дисциплината на Игрите в Сочи през 2014-а година", заявиха от световната олимпийска централа./БЛИЦ