Ски център "Картала" в курорта Бодрост над Благоевград е с предизвестен фалит, съобщиха пред “Струма” експерти от туристическия бранш. В момента ски съоръжението работи на загуба поради липса на скиори. Миналия месец представители на фирма с традиции в зимния туризъм направиха проучване и стигнаха до извода, че курортът Бодрост ще остане само с местно значение и няма перспективи да се превърне в зимен център на Югозапада. Такива ще останат Банско и отчасти Паничище и Добринище.

Най-малко 3-4 хотела и то поне 4 и 5-звездни, са нужни, за да се натовари кабинковият лифт и ски зоната да върне вложените в нея пари, изчислили експертите. При най-добро развитие на обстоятелствата, за да се върнат подобни инвестиции, ще са нужни над 20 години, което ги прави безсмислени. В момента Българо-американската банка, която кредитира проекта, търси спешно нов инвеститор в ски зоната, за да спаси парите си. Главният акционер Илия Ризов не може да се справи със ситуацията и спасението му е да прехвърли кредитите си на друг инвеститор, но засега такъв няма.

Лошото е, че по предложение на екскмета Лазар Причкапов община Благоевград е съакционер с 30%, което значи, че редовите граждани ще трябва да платят от джоба си една трета от инвестициите в ски зоната. Илия Ризов още не се е разплатил със строители, не е погасил и парите за обзавеждане в малката хотелска база, където е лифтът.