Скиорката Мария Киркова е определена за знаменосец на родната делегация в Сочи. Тя ще развее българския флаг на церемонията по откриване на зимните олимпийски игри на 7 февруари, съобщиха от БОК.
 
28-годишната Киркова е единствената ни представителка в алпийските дисциплини в Сочи. България ще участва с 18 спортисти на Олимпиадата, като пет от тях са жени.
 
Мария Киркова участва и на зимните олимпийски игри във Ванкувър преди 4 години, където завърши на 33-о място в спускането. Тя не финишира в Супер Джи, а на гигантския слалом и слалома не завърши първите маншове. На Олимпиадата в Торино през 2006 г. Киркова участва само на слалом, но не финишира във втория манш.

Първоначално председателят на БОК Стефка Костадинова покани сноубордистката Александра Жекова да бъде знаменосец, но тя отказа. След това варианти се оказаха Владимир Зографски (ски скокове) и Красимир Анев (биатлон). Дори имаше възможност знамето да носи единственият български шампион от зимни олимпийски игри – Екатерина Дафовска.