Световното първенство по фигурно пързаляне за юноши и девойки на Международния съюз по кънки (ISU) 2014 ще се състои от 10 до 16 март в София, в Зимния дворец на спорта. България посреща  182 фигурсти от 44 нации, предава Красивата страна на спорта. Това е четвъртото ни домакинство на  значимата проява след 2001, 2008 и 2009 г.

Шампионатът е под високия патронаж на Министъра на младежта и спорта проф. Мариана Георгиева. Почетен член на Организационния комитет е Стефка Костадинова, председател на БОК. Ръководството на Българската федерация кънки даде официална пресконференция днес. На нея присъстваха Татяна Йорданова (председател), Биляна Пиронкова (директор на турнира), Христо Турлаков (член на УС) и Ани Дончева (медиен директор).

Те се обединиха около мнението, че най-голямото предизвикателство за организирането на толкова значимо състезание е финансирането и плачевното състояние на Зимния дворец. „Имаме трудности със Зимния дворец. От 30 години няма ремонт. През септември и беше обещан ремонт, но той още не е започнал“, заяви г-жа Йорданова.

В момента федерацията работи по привеждането на съоръжението в приличен вид. „Това са нормални трудности, сега поставяме лампи. В ръководството на залата от „Академика“ работим добре заедно. Надяваме се до 8-9 март да сме изрядни“, уточни г-жа Пиронкова.

Засегнат беше въпросът с финансирането. Министерството на спорта не е отпуснало нито лев, а молба за това е изпратена още декември. „Проблемът е и в спонсорите, които не получават нищо при подпомагане на спортни събития. Така е трудно да се отделят средства. Спортът ни не е популярен, но е красив и има бъдеще. Дано нещата се променят“, бяха думите на Турлаков, който е дългогодишен национален състезател.

Съгласно решение на конгреса на ISU през лятото на 2012 г. първенствата преминават без предварителни кръгове, но участниците трябва да са покрили определен технически минимум от точки за кратка и волна програма. Всички състезатели изиграват Кратката програма/ Краткия танц, а първите 24 в индивидуалното пързаляне, първите 16 в спортните двойки и първите 20 в танцовите дуети продължават във Волното пързаляне / Волния танц.