Финландският скиор (състезател в ски-бягането) Теро Симила е дал положителна проба от еритропоетин - т.нар. кръвен допинг ЕПО, съобщи изпълнителният директор на местната ски-асоциация Мика Кулмала. Той уточни, че и двете проби - А-пробата и Б-пробата, са били отворени и резултатът е един и същи- позитивен допинг-тест.

Симила не беше включен в делегацията на Финландия за Олимпийските игри в Сочи и също така не е бил част от отбора на страната за Северните игри по-късно тази година. Най-доброто му постижение е 13-о място в Северната комбинация през 2005 година, когато е бил част от отбора за Световната купа. Симила обяви, че няма да коментира нищо относно допинг-пробата, но потвърди отказването си от ски-спорта.

През 2001година шестима скиори от Финландия бяах уличени в употреба на забранени субстанции по време на Световно първенство в Лахти (Финландия), което доведе до отнемането на четири златни медала за страната. Това си остава и най-големия допинг-скандал в историята на скандинавците.