Чехия трудно продължи напред в олимпийския хокеен турнир във Ванкувър 2010, надделявайки след продължения и златен гол срещу Латвия с 3:2 (2:0, 0:0, 0:2, 1:0) в един от квалификационните плейофи. Така чехите се класираха на 1/4-финалите, където ще имат за съперник Финландия.

Чехия и Латвия играха в петък в мач от Група "В". Тогава великият Яромир Ягър и съотборниците му победиха с 5:2. Сега обаче задачата за олимпийските шампиони от Нагано 1998 не бе никак лесна. Латвийците играха като равен с равен с чехите.

В 6-ата минута Чехия поведе след гол на Томаш Ролинек. Шест минути по-късно и Томас Флайшман се разписа - 2:0. До края на първата третина чехите можеха да направят резултата 3:0, но Петър Чаянек уцели щангата на вратата на Латвия.

В началото на втората третина Чехия остана с двама души по-малко, което даде шанс на латвийците да намалят резултата. Усилията им дадоха резултат в средата на последната третина, когато Мартинс Чипулис вкара за 1:2, а изравнителното попадение дойде 3:41 минути преди края, когато точен бе Микелис Редлихс.

Така се стигна до едно продължение от 10 минути. Давид Крейци успя да спаси отбора на Чехия от олимпийско разочарование, вкарвайки за 3:2 в 6-ата минута на продължението и така Чехия се класира на 1/4-финалите. /БЛИЦ