Председателят на БОК Стефка Костадинова окуражи тази сутрин в олимпийското село тежко пострадалата при падане на трасето родна сноубордистка Александра Жекова. Тук бе и генералният секретар на централата Белчо Горанов. Водачката на нашата делегация посрещна Сани на излизане от поликлиниката, където спортистката прекара нощта. Костадинова разговаря дълго с Жекова, както и с нейния баща и треньор Виктор. Тя увери двамата, че БОК е готов да направи всичко възможно за бързото и безпроблемно възстановяване на Александра.

Стефка Костадинова сподели със Сани, че в спорта има подобни моменти и си спомни, че и тя самата е минала през подобни препятствия.

„Контузиите за жалост са част от нашето ежедневие, въпросът е бързо да се изправиш и да се възстановиш след удара. При мен например ми сложиха 7-сантиметрова пластина в стъпалото и малцина вярваха, че ще се възстановя, но аз след това станах олимпийска шампионка. При това от третия опит. Тъй че няма да се отчайваш.Сега най-важното е бързо и качествено да се възстановиш.” каза Костадинова.

Александра, която очевидно изглежда много по-добре днес, обяви силното си желание да се върне час по-скоро на пистата. „Иска ми се да съм на линия в края на този сезон. Последните ни два старта за Световната купа са след близо месец, дано всичко да е наред.”

Срокът даден за възстановяването на Сани ще бъде по-кратък, но това все още зависи от много неща. В момента е абсолютно сигурно, че няма тотално разкъсан мускул, а само леки разкъсвания на влакна. Не се предписват медикаменти, нито някаква интервенция или специална терпия. Единствено в близките дни ще се наблегне на конкретни упражнения за поддържане на мускулатурата и предотвратяване на атрофия.

По-детайлните изследвания са открили и леки тъканни разкъсвания в областта на стомаха./БЛИЦ