Официалното откриване на ски сезона в Банско ще се състои тази събота. Кметът на зимния курорт Александър Краваров съобщи, че един от присъстващите ще бъде Христо Стоичков.

По традиция концесионерите на ски зоната от "Юлен" и Община Банско ще направят голямо зимно шоу с много звезди от световна величина от близкото и по-далечното минало, които по традиция идват за откриването на ски сезона в Банско. Звездното спускане ще стартира в 12 часа на пистата "Алберто Томба".

Краваров информира, че Стоичков ще се изяви в ролята на съдия и ще развява флага на финала, който ще пресичат Марк Жирардели, Люк Алфан, Михаел фон Грюниген и други величия в световните ски. /БЛИЦ

Участниците в тазгодишното състезание на ски легендите:

Марк Жирардели - Люксембург, 5-кратен носител на Световната купа, 2-кратен сребърен меделист от зимните олимпийски игри през 1992 в Албервил в гигантския и супергигантския слалом.

Андреас Венцел - Лихтенщайн, Световен шампион през 1978, 2-кратен сребърен медалист в гигантския слаум през 1980, сребърен олимпийски медалист в Лек Плесит същата година, бронзов медал от игрите в Сараево през 1984, носител на Голяма Световна Купа през 80-а.

Мария Вализер - Швейцария, 3-кратна Световна шампионка по спускане, супер гигантски слалом, олимпийска вицешампионка в Сараево през 1984 в спускане, бронзов медал от 88-а , носителка на Голяма Световна Купа през 86-а и 87-а, малки трофеи през 84-а и 86-а, супер гигантски слалом 87-а, гигантски слалом 87-а, и комбинация през 86-а

Йозев Щробл - Австрия От сезон 2004/2005 се състезава за Словения. Има 220 старта за световната купа и 7 победи.

Михаел фон Грюниген - Швейцария, 2-кратен световен шампион в гигантския слалом през 97-а и 2001-а година , бронзов медал от 96-а в гигантския слалом, бронз от олимпиадата през 98-а, 4 пъти печели малката световна купа в гигантския слалом

Люк Алфан – Франция, Бронз от 96-а в спускане, Голяма световна купа 97-а, носител на малката св купа по спускане през 95-а, 96-а и 97-а година; малка купа в супер гигантски слалом 97-а. През 2006 като автомобилен пилот печели "Рали Дакар"

Михаел Файт - Германия, Световен вицешампион по спускане от 78-а година.

Петър Попангелов – Най-добър български скиор на всички времена. Носител на Европейска купа по ски и алпийски дисциплини от 77-а, 26 победи в международни състезания.