Хокейните звезди от Континенталната хокейна лига може да играят в София. Това разкри членът на управата на родната федерация по хокей на лед Пламен Веселинов. Бившият национал разкри, че мачът може да се проведе в новата многофункционална зала в София.
 
“Ако в новата многофункционална зала в София има ледена пързалка, е много вероятно звездите от Континенталната хокейна лига да дойдат да играят тук. Шансовете за това са големи. Шефът на “Газпром" Александър Медведев е сред 12-те консули на международната федерация и е шеф на КХЛ. А ние сме в отлични отношения. И имаме едно малко "да", че ако има лед в новата зала или стегнем "Зимния дворец", можем да гледаме КХЛ и у нас. Руснаците искат хокея да се развива навсякъде в региона. Затова и изнасят мачове в различни места, за да подбуждат интереса там”, обяви Веселинов.
 
В КХЛ в момента блестят дългогодишни звезди от НХЛ като Яромир Ягър, Алексей Яшин и гаджето на тенисистката Елена Дементиева Максим Афиногенов. Опциите за осъществяване на сериозния проект са изграждане на инсталация и мантинела в новата зала или пълно заменяне на тотално остарелите такива в "Зимния дворец". Изискването за приемане на домакинство на двубой от КХЛ е в залата да има 10 000 места за зрители.
 
Президентът на Българската федерация по хокей на лед Красимир Кръстев разкри поредица от поставени цели за значителното подобряване нивото на хокея на лед в България. Основното постижение е узаконено в събота, 4 юни. На работна среща в София бе създадена Балканска лига по хокей.
 
"Договорът е ратифициран. Подписаха го 9 страни - България, Словения, Хърватска, Сърбия, Турция, Гърция, Румъния, Босна и Херцеговина и Македония. Идеята беше на нашата федерация и се роди преди година на световното първенство в Кьолн. Основната ни цел е увеличаване на спортните прояви и подобряване на учебно-тренировъчния процес. Беше изготвена програма от 2011 до 2015 година. Ще се провеждат купи с участието на споменатите държави. През ноември домакин ще е Сърбия, догодина ще е Босна, а през 2013-а ще приемем турнира в София", разясни шефът на родната федерация.
 
"Идеята е Балканската лига да е за 16-годишни, за да започнем изграждането отдолу и да захранваме националния отбор. И всяка следваща година да идват нови таланти до 16 години. А през годините да се мерят силите с връстниците им, за да се следи израстването", уточни Пламен Веселинов.
 
До края на годината в Белград предстои среща, на която да се реши организирането на съвместно първенство или купа на турнирен принцип за мъже. В него по план ще се включат Сърбия, България, Босна и Македония. Сърбите вероятно ще участват с 4 отбора, ние с два, а босненците и македонците с по един. "Идеята ни е издигане нивото на хокея в България. Както е известно, в нашето първенство имаме 3-4 отбора, което е крайно незадоволително", каза Красимир Кръстев. До момента за участие в бъдещото сдружение той е получил съгласие от Славия./БЛИЦ