Лидерът в Световната купа по биатлон Емил Хегле Свендсен записа втора победа през сезона. След успех в преследването в Хохфилцен (Австрия) преди месец, днес норвежецът победи на спринта в Нове Место (Чехия). С една грешка при стрелбата Свендсен финишира за 27:13.1 минути и увеличи разликата си с преследвачите в генералното класира.

На почетната стълбичка се качиха Симон и Мартен Фуркад (Франция). Симон направи невероятно бягане и с 3 грешки в стрелбата остана на 2.7 секунди зад победителя. Това е поредно разочарование за по-големия брат Фуркад, който през сезона има няколко втори места. Мартен направи две грешки в стрелбата и остава на втора позиция в класирането за Световната купа.

Българите нямаха ден и нито един от тях не финишира в топ 50. Михаил Клечеров е 57-и, а Краси Анев – 62-и. Двамата направиха по две грешки при стрелбата. Владимир Илиев и Мирослав Кенанов са 74-и и 75-и съответно с 6 и 2 пропуснати мишени.

В класирането Свендсен води с 442 точки, Мартен Фуркад е втори с 396, а на третата позиция е Андрес Бирнбахер (Германия) с 362. Четвърти е победителят от миналия сезон Тарей Бьо (Норвегия) с 357, следван от Симон Фуркад - 352.

Анев е 32-и със 110 точки, Клечеров е 48-и с 54, а Илиев има 21, с които заема 69-ата позиция.

Световната купа в Нове Место завършва утре с преследването при жените и мъжете.