Новата японска звезда Юзуру Ханиу води след кратката програма при мъжете на турнира по фигурно пързаляне Четирите континента, в който участват състезателите извън Европа. Световният рекордьор по точки в кратка програма отново блесна в първото си изпълнение и получи 87.65 точки. Единствената грешка на 18-годишния състезател под музиката на Гари Мур беше при комбинацията троен луц-троен тулуп и направи само единичен луц.

Ако Ханиу спечели състезанието, ще бъде огромен успех и за треньора му Брайън Орсър. Канадската легенда изведе другия си елитен възпитаник Хавиер Фернандес (Испания) до титлата на Европа, а младият японец може да спечели титлата на “неевропейското първенство”, както е известна надпреварата на Четирите континента.

След Ханиу в класирането изненадващо е дебютантът от Китай Хан Ян, който след перфектни скокове получи от съдиите 95.06 точки. На третата позиция е шестият от шампионата на САЩ Ричард Дорнбуш с 83.01 точки. Двукратният шампион Дайсуке Такахаши е четвърти с 82.62 точки. Японецът за първи път показа новата си кратка програма под звуците на “Лунната соната”, но не успя да приземи два от скоковете си.

Бариерата от 80 точки мина и китаецът Нан Сонг. В борбата за медалите могат да се намесят още Кевин Рейнолдс (Канада), Денис Тен (Казахстан) и Такахико Мура (Япония), които са с по над 78 точки./БЛИЦ