България запазва шансовете си за домакинство на Световното юношеско първенство по фигурно пързаляне през 2014 година, информира сайтът Beautyinsport.com.

От Международния кънки съюз (ИСУ) изпратиха делегация в София, която проследи до какъв етап са стигнали приготовленията. Големите притеснения за родната централа бяха свързани със състоянието на Зимния дворец, който не е ремонтиран 30 години.

“Визитата мина добре. Хората се отнесоха с нас с уважение заради добрите ни лични контакти, а и заради другите състезания, които сме организирали през годините. За залата имаме препоръки за ремонт”, заяви за Красивата страна на спорта Христо Турлаков – генерален секретар на федерацията по кънки. Бившият национален състезател допълни, че официално решението ще бъде взето през юни.

Сега съдбата на голямото състезание е в ръцете на Министерството на спорта. Трябва да се отпуснат пари за ремонт на съоръжението, което да бъде в достоен вид да посрещне бъдещия елит на фигурното пързаляне.

Световното юношеско първенство по фигурно пързаляне е надпревара с огромен отзвук в целия свят. Тази година то беше проведено в Милано (Италия) и излъчено пряко по Евроспорт.

България е приемала Световно за юноши и девойки 3 пъти – през 2001, 2008 и 2009 година. Преди 12 години на леда в София победител стана Джони Уейр, а след него остана олимпийският шампион от Ванкувър Евън Лайсачек. Други известни състезатели с медали от Зимния дворец са Алена Леонова, Рейчъл Флат, Каролин Занг, Ашли Уагнер, Адам Рипън, Михал Брезина, Мая и Алекс Шибутани, Пол Поаре, Екатерина Рязанова, Медисън Шок, Евън Бейтс, Юко Кавагути, Мариса Кастели/Симон Шнапир и др.