Тежък удар понесоха четирикратните световни шампиони по фигурно пързаляне Альона Савченко и Робин Шолкови. Немското дуо почти сигурно няма да намери място на финалното Гран при, където трябва да защитава титлите си от последните два сезона. Причината за това е тежък грип, който е съборил Альона на легло.

Официално двойката се оттегли от състезанието във Франция “Ерик Бомпар Трофи”, което ще се проведе на 15 и 16 ноември. Така те нямат почти никакъв шанс да наберат необходимия брой точки за класиране на турнира на най-добрите, с който ще бъде открита олимпийската пързалка в Сочи.

Савченко и Шолкови спечелиха по категоричен начин Скейт Канада, като това е единственото им състезание за сезона. Тогава те не взеха участие в галапредставлението заради здравословни проблеми на Альона.

Състезателката е родена през 1984 година в Украйна и се състезава със Станислав Морозов, с който има две национални титли, световна титла за юноши и девойки и 15-то място на Олимпиадата през 2002 година. Сезон по-късно тя започва да се пързаля с Робин Шолкови за Германия.

Треньор на тима е бившият световен шампион Инго Щойер (партнирал си с Манди Вьотцел), който ги извежда до върха на фигурното пързаляне. Савченко и Шолкови имат 4 световни титли, 4 европейски титли, 3 победи във финала на Гран при и още 10 в Гран при сериите. На Олимпиадата във Ванкувър дуетът взе бронз, след като четири години по-рано зае шестото място. От сезон 2010/11 Аьона и Робин имат 10 победи от 11 състезания и едно трето място./БЛИЦ