Повече от 300 настоящи и бивши световноизвестни скиори взеха участие в проведения снощи в Кранска Гора (Словения) първи мемориал в памет на известния словенски алпиец и главен треньор на българските национали Драго Грубелник. На състезанието по гигантски слалом, което се проведе на осветление Българска федерация ски бе представена от отбор, воден от директора на алпийците Иван Каневчев. В състава, който стартира, бяха още националите Йоан Тодоров, Камен Златков и Радослав Дурев, както и Бостян Божич (треньор на "А" отбора), Ангел Пумпалов (треньор на "А" отбора) и Калин Нешев от СК "Витоша ски", пише "Стандарт".

Гости на мемориала бяха Димитър Христов (треньор на "А" отбора), който все още се възстановява от катастрофата на 17 ноември 2015-а в резултат на която Грубелник загина, а също така и националката при жените Михаела Кехайова.

Словения беше представена от звездите си Тина Мазе, Юре Козир, Митя Валенчич, Митя Драгшич, Митя Кунц, Бернард Вайджич, Матиас Връховник, Уршка Хроват, Аленка Довжан и Рене Млекуж. Всеки един от участвалите в мемориала дари по 15 евро за семейството на Грубелник. На търг бяха продадени състезателните гащеризони на Тина Мазе и Линдзи Вон, като началната им цена бе 1500 евро. Парите от тях също бяха дарени на семейството на алпиеца.

Състезането завърши с голям концерт, на който присъстваха още няколко стотин зрители и обещание мемориала в памет на Драго Грубелник да се провежда всяка година.