Треньорът на Евгения Раданова Юлиян Ангелов смята, че неговата състезателка е постигнала максимума си за сезона на зимните олимпийски игри във Ванкувър. "Самият факт, че Жени успя да се класира на своята шеста олимпиада е впечатляващ. Тя бяга много добре. На 500 метра постигна най-доброто си време за сезона. Само за сравнение – то бе по-добро от това, с което спечели сребро преди 4 години в Торино на същата дисциплина. На 1500 метра тя записа свой личен рекорд. Действително на 1000 метра през тази зима се представяше най-добре и заедно се надявахме това да се повтори и тук. Но серията тръгна криво за нея. Стартът не бе перфектен, австрийката след това я блокира без желание да изпреварва. Но просто в шорттрека има и такива състезания", каза треньорът на националката пред сайта на БОК.

Според Ангелов много трудно някой скоро ще наследи Раданова. „В българския шорттрек има застой. Много ме боли, че имаме само една работеща пързалка. С две световни титли във фигурното пързаляне и една трикратна олимпийска медалистка, България разполага цифром и словом с една пързалка. На стадион „Славия” обаче сме всички – и кънки, и шорттрек и фигурно пързаляне, и хокей, че и свободни часове за любители. Ледът там е опасен и неизползваем за шорттрек – той е дебел 15 см и е на вълни, а трябва да е само 6 см и да е идеално гладък. Освен това е кафяв от мръсотия, защото покривът на залата тече и смесва водата с пясък, който замръзва в леда. Натовареността е от 7 сутрин до 23 часа и ако искаш да водиш дечица, ти дават неудобни за тях и училището им часове. Плащаме наем на час от 140 лева – точно толкова, колкото и в Солт Лейк Сити, но там залата е отоплена, условията отлични, а ледът – перфектен”, добави специалистът.

Голямата му болка е отношението на държавата: “Зимният дворец бе затворен за нас от лятото до януари поради снимки на „Сървайвър” и „ВИП денс”. Щом едно спортно съоръжение се ползва половин година за шоупрограми, това отговаря на въпроса какво ни е представянето във Ванкувър, плюс - защо и как се получава така".

Юлиян е сигурен, че това бе последната олимпиада за Жени. А вероятно и последният й сезон в шорттрека. „Жени бе сполетяна от тежки травми. Тя има една неизлечима контузия – двойна дискова херния. Това прави оставането й почти невъзможно”, допълни той.

Раданова ще завърши сезона с участие на Световното първенство в София през март и след това на още две първенства на планетата – за военни и в отборното в Италия. В началото на април – една от най-великите в български спорт ще окачи кънките на стената./БЛИЦ