Една от големите звезди на фигурното пързаляне в последните години Патрик Чан се е заел сериозно със задачата да придобие манталитет на победител преди Световното първенство през март и Олимпиадата в Сочи следващата година. Канадецът се е обърнал за помощ към легендарните си сънародници Кърт Браунинг, Джефри Батъл и Елвис Стойко.

Въпросът, който Патрик задал на именитите си предшественици, е как да се подготви психологически за големите състезания. “Този сезон е странен, преходен. Следващият обаче е олимпийски и искам да имам най-добрата програма в кариерата си. Очакването ме подлудява, искам Олимпиадата вече да започне. Пътувах четири дни, за да се срещна с Кърт Браунинг, Джефри Батъл и Елвис Стойко и да поискам мнението им”, обяви Чан, който на 31 декември навърши 22 години.

“Патрик ме помоли да сравня състезанието с тренировка. Обясних му, че не е нужно да е безгрешен на тренировките, защото когато състезанието започне на никой няма му пука дали си бил перфектен през седмицата или си падал при всеки скок”, коментира Стойко.

Чан се готви за първенството на Канада, където има пет поредни титли. След това той ще участва на Четирите континента (еквивалент на Европейското първенство, но за останалия свят), където спечели злато миналата година, и през март ще защитава титлите си от последните две световни първенства.

В момента Патрик има сериозна конкуренция в лицето на японците Дайсуке Такахаши, Юзуру Ханиу и Такахико Козука. Все още не се знае на какво е способен завърналият се след две операции Евгени Плюшченко, а испанецът Хавиер Фернандес вече победи Чан този сезон. Ханиу и Фернандес тренират при четвъртата канадска легенда Брайън Орсър, който има световна титла и два сребърни олимпийски медала.

46-годишият Кърт Браунинг има 4 световни титли (1989, 1990, 1991, 1993). Елвис Стойко в момента е на 40-години, а в кариерата си е завоювал два сребърни олимпийски медала (в Лилехамър през 1994-а и Нагано през 1998-а), както и 3 световни титли (1994, 1995 и 1997). 11 години след него световната титла се завърна в Канада и беше спечелена от Джефри Батъл, който взе и бронз от Игрите в Торино през 2006-а. Роденият през 1982 година Батъл се оттегли преди 4 сезона. Той ще излезе на леда с Браунинг и Стойко на 6 февруари в спектакъла “Рок на леда”./БЛИЦ