Отборите по хокей на лед на Норвегия, Германия и Словения се класираха за олимпийските игри в Пьончан. Трите състава спечелиха финалните квалификационни турнири и намериха място сред 12-те най-добри отбора в света, които ще спорят за олимпийското злато след по-малко от 2 години.

В Осло Норвегия се наложи в решителен мач над Франция с 2:1. Така двата тима, заедно с Казахстан, завършиха с актив от по 2 победи и 1 поражение. Норвежците обаче имаха най-добра точкова разлика и благодарение на нея се класираха за Игрите в Пьончан.

В квалификационния турнир в Рига Германия спечели с 3:2 над домакина Латвия. Срещата между двата тима бе директен сблъсък за първото място, след като в първите два дни от надпреварата и двата отбора постигнаха убедителни победи над Япония и Австрия.

Словения също намери място на Игрите в южнокорейския зимен курорт, след като победи Беларус с 3:2. Подобно на квалификацията в Рига, тази в Минск също имаше своеобразен финален мач, който словенците измъкнаха след изпълнение на дузпи.

На Олимпиадата в Пьончан ще участват 12 отбора - 8 най-високо класирани в ранглистата на Международната федерация по хокей на лед плюс трите тима, спечелили квалификациите, плюс домакина Република Корея.

Разпределение по групи за олимпийския турнир при мъжете по хокей на лед в Пьончан:
група "А": Канада, Чехия, Швейцария, Република Корея
група "В": Русия, САЩ, Словакия, Словения
група "С": Швеция, Финландия, Норвегия, Германия