Трима българи – баща и двама братя, са треньори на три различни отбора на стартиралото в София световно първенство по шорттрек за юноши и девойки. Иван Пандов води състава на Хърватска, по-големият му син Кирил е начело на Латвия, а по-малкият – Асен, е наставник на българския тим.

„Това е нещо уникално и много радващо, както за България, така и за фамилията Пандови”, коментират пред БЛИЦ от спортните ни среди.

31-годишният Асен допреди една-две години беше член на националния отбор, а днес е клубен треньор в „Славия” и аспирант в НСА,  но подготвя юношите на леда на Зимния дворец. Ледът в първия ден на първенството не е по вкуса му, смята, че е доста тежък за неговите състезатели. А и очакванията му за добро представяне се свеждат до националката Катрин Маноилова, която се класира доста добре на европейското първенство за жени в Сочи миналата седмица.

Изтъква обективни фактори за скромните си очаквания, иначе неприсъщи за семейство Пандови, заетостта на състезателите с училище. Поради това е невъзможността да се организират всеки ден тренировки, а камо ли двуразови. „За работа по план, не може и да мечтаем, но обичам си работата и съм готов на жертви”, казва младият треньор.
Chuguna 3_6.jpg
По-големият брат Кирил е на 33 години, от август миналата година след престоя си в Словакия, е треньор на юношите на Латвия. Живее и работи в   градчето Електринау, на 50 км от Вилнюс. Всичките състезатели са от столицата и  всеки ден ги карат с микробус до залата в града му, където е единствената пързалка с подходящи размери. „Има още една в големия мол на Вилнюс, но за нея трябва да се плаща по 200 евро на час и това не е по-силите на федерацията”, казва бившият български национал. . За разлика от по-малкия си брат, неговите юноши учат в спортното училище и могат да тренират по два пъти на ден. В София разчита много на 15-годишния си кънкьор Салвиус.

Бащата Иван Пандов е много популярен в българските кънки среди. Той от дълго време е добре известен и в чужбина поради постиженията си като треньор. Без да преувеличаваме, може да кажем, че е създател на шортрека в Турция. Сега може да се похвали със средно 4 % ръст в представянето на юношите на Хърватска, макар че има една-единствена пързалка - и то в Загреб, която е с олимпийски размери за шортрек. /БЛИЦ
Chuguna 1_12.jpg