Организаторите на церемонията по откриването на зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г. са поставили сложна задача на Роскосмос. Агенцията трябва да намери начин да достави олимпийския огън в космоса. Предполага се, че разработването на проекта ще струва 360 милиона рубли.
 
В момента се разработват няколко варианта. Първият – доставяне на капсула с факела на Международната космическа станция (МКС). Вторият – с помощта на система от огледала и специален спътник, космонавтите да получат огъня от земята и след това да го върнат обратно по същия начин.
 
При първия вариант капсулата с олимпийския огън ще бъде доставена от космодрума с транспортен апарат, който да се скачи с МКС. След това със същия апарат капсулата ще бъде върната обратно.
 
Основната задача в този случай е доставката на огъня в космоса в най-кратки срокове. Обикновено транспорната капсула пристига на МКС две денонощия след изстрелването си. Това обаче е твърде дълъг срок за организаторите.
 
Според другия вариант в Сочи ще бъде запален огън от слънчево зайче, пуснато от космонавтите на борда на МКС. В този случай се налага използване на специален спътник с уникална система от огледала./БЛИЦ