САЩ и Финландия записаха трудни победи на световното първенство по хокей на лед, което се провежда в Париж и Кьолн.

В мач от Група „А“, който се играе в германския град, американците се наложиха с 5:3 над изненадата Латвия след обрат. Латвийците на два пъти изтърваха аванс от два гола – 2:0 и 3:1. Ник Бюгстад се отличи с гол и асистенция за успеха на САЩ. По едно попадение добавиха Джони Гудро, Дилан Ларкин, Ти Джей Комфер и Андрю Коп, а вратарят Конър Хелебайк завърши с една асистенция и 20 спасявания. Теодорс Блугерс, Каспарс Даугавинш и Оскарс Цибулскис се разписаха за Латвия, а Елвис Мерзиликинс отрази 28 удара.

Така временно САЩ излезе начело в класирането с 12 точки, една повече от Русия, която има мач по-малко. Утре американците играят със Словакия. Латвия, която започна Световното с три поредни победи и сега има две поредни загуби, е на четвърто място с 9 точки и в понеделник играе срещу „сборная“.

Във френската столица Финландия надви Норвегия с 3:2 след продължение. Мачът от Група „В“ също мина през обрати, като двата тима по един път се оказаха водещи в резултата. Андерс Бастиансен даде аванс на Норвегия през първата третина, но през втората част финландците обърнаха в своя полза след попадения на Юусо Хиетанен и Юлиус Хонка. Андреас Мартинсен се разписа 29 секунди преди края на редовното време и прати мача в продължение. Само 1:55 минути след началото на оувъртайма Маркус Ханикайнен донесе победата на Финландия, а вратарят на тима Йоонас Корписало направи 19 спасявания. Ларс Хауген отрази 25 удара към норвежката врата.

С този успех Финландия излезе на четвърто място в класирането с 9 точки, една повече от Норвегия и на две пред Франция. Утре финландците играят срещу Швейцария, която е на трета позиция също с 9 точки, но и мач по-малко. Норвежците в понеделник се изправят срещу лидера Канада.

СВЕТОВНОТО ПО ХОКЕЙ НА ЛЕД - резултати и класиране