Великият Уейн Грецки ще бъде първият хокеист, получил роля в култовата анимация „Семейство Симпсън“. През годините редица спортисти са били герои в популярната поредица, но никога до момента не е участвал състезател по хокей на лед.

Анимационният Грецки, озвучен от 55-годишния канадец, ще се появи в епизода от 28-ия сезон, който ще бъде излъчен в САЩ на 11 декември. Преди това само още една хокейна легенда е била част от „Семейство Симпсън“. Това е на 13 февруари 1992 година, когато Барт Симпсън слага снимка на Горди Хоу в писмо в епизод от третия сезон. Мистър Хокей обаче няма реплики и роля в анимационния сериал.

„Спряхме се на Уейн Грецки, тъй като търсехме хора, които са свързани по някакъв начин със зимата, като Дядо Коледа. Хокеят на лед е зимен спорт, а Грецки е най-голямата легенда“, обяви Ал Джийн, който е изпълнителен продуцент на „Семейство Симпсън“ от 1998 година.

Уейн Грецки имаше кариера в НХЛ, която продължи 21 сезона от 1979 до 1999 година. През този период той носи екипите на Едмънтън Ойлърс, Лос Анджелис Кингс, Сейнт Луис Блус и Ню Йорк Рейнджърс. Четирикратният носител на Купа Стенли е лидер в НХЛ в класацията за голове (894), асистенции (1963) и точки (2857).