52 скиорки от 13 нации ще се състезават в Пампорово Еврока Къп 2013, съобщиха организаторите. За втора поредна година зимният ни курорт е домакин на стартове от Европейската купа по ски. Церемонията за официалното откриване на състезанието е от 18:30 часа тази вечер.

Инвестициите около подготовката на престижното състезание са близо 2 милиона лева, посочи Мариан Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД.

"Успяхме да пробием и да поставим България на картата на световните ски", заяви на пресконференция преди откриването президентът на БФСки Цеко Минев.

Двата старта гигантски слалом жени са на 23 и 24 януари на пистата "Снежанка-2", по-известна като "Стената".

За подготовката на пистата се включиха и военнослужещи от 101-и алпийски батальон в Смолян. Състезанието от календара на ФИС се организира от "Пампорово" АД и Българската федерация по ски с подкрепата на Международната федерация по ски. Пампорово има амбицията да прави редовно състезания от този ранг, уточняват организаторите.

В надпреварата ще участват втората и третата в генералното подреждане за ЕК София Годжия (Италия) и Романе Мирадоли (Франция).

Българският състав е воден от най-добрата ни алпийка Мария Киркова.

"Най-доброто от този ранг е тук в Пампорово", посочи Валентин Стефанов, шеф на надпреварата.

Състезателното трасе на писта "Стената" е с дължина 700 метра и денивелация 285 метра.